כשאדם העוסק בתחום האומנות, האומנות שלו, היצירות מוגנות בזכויות יוצרים. חוק הגנה על זכויות יוצרים אומר שיצירה של אדם היא שייכת רק לו. היא מקבלת הגדרה של קניין רוחני רק שלו. לכן מי שמשתמש ביצירה של אמן, מפרסם אותה ללא רשותו או ללא תשלום אז הוא מפר את זכויות היוצרים של אותו אמן.
תולדות חוק הגנה על זכויות יוצרים
החוק נחקק עוד בימי המנדט הבריטי. החוק מתבסס על חוק האנגלי משנת 1890. החוק נקרא אז פקודת זכויות יוצרים. עד שנובמבר 2007 אישרה כנסת ישראל חוק זכויות יוצרים שהחליף את החוק המנדטורי.
מהי יצירה ?
חוק הגנה על זכויות יוצרים מגדיר יצירה ככל יצירה שהיא מקורית. היא יכולה להיות:
- יצירה ספרותית: ספר או פואמות.
- יצירה אמנותית: ציור או פיסול.
- יצירה דרמטית: הצגה או מחזמר
- יצירה מוזיקלית: דיסק שירים או הקלטות. יצירות כאלו חייבות להיות מוקלטות.
מהן זכויות יוצרים?
על פי חוק הגנה על זכויות יוצרים אדם שיצר אחת מהיצירות האלו, יש לו ורק לו, זכויות על היצירה. זאת אומרת שרק הוא יכול לעשות ביצירה פעולות שונות, כגון:
- לפרסם את היצירה.
- לבצע את היצירה בפומבי.
- להעתיק אותה.
- לשדר אותה באמצעי השידור המקובלים.
- להעמיד את היצירה לטובת נחלת הכלל.
- לערוך מתוך היצירה המקורית קטע. קטע זה נקרא נגזרת. נגזרת מתייחסת ליצירות שהן יצירות ספרותיות, יצירות אמנותיות, יצירות מוזיקליות ויצירות דרמטיות.
- להשכיר את היצירה לשימוש של מישהו אחר. פעולה זו מתייחסת ליצירה שהיא תוכנת מחשב, יצירה קולנועית ודיסק מוקלט.
הפרה של זכויות יוצרים
כאשר מתבצעת פעולה ביצירה ללא קבלת הסכמת יוצר היצירה – זה מהווה הפרה של זכויות יוצרים. לדוגמא כאשר להקה שמבצעת הופעה של שירים ידועים של יוצרים אחרים, הם מפרים את זכויות היוצרים של יוצרי השירים. כאשר זה קורה אז יש לפעול במידיות ולהתריע שנעשתה פה הפרה של זכויות יוצרים. כמובן שעדיף לתעד את ההפרה כאשר היא מתרחשת ולפנות לעורך דין המתמחה בנושא זה.