אם קיבלתם ירושה, אתם בוודאי תוהים כיצד מוציאים צו ירושה לפועל. צו ירושה מהווה מסמך משפטי אשר המטרה שלו היא להסדיר את חלוקת העיזבון של הנפטר, במצבים בהם הנפטר לא מותיר אחריו צוואה או לחילופין כאשר הוא מותיר צוואה שאינה בעלת תוקף משפטי בשל סיבות שונות. בניגוד לצו קיום צוואה שמפרט את האופן שבו יש לחלק את הרכוש בהתאם לצוואה, צו ירושה יגדיר את המוטבים אשר זכאים לחלק מהעיזבון של הנפטר בהתאם לחוק הירושה.
האם צריך לפנות לבית דין רבני להוצאת צו ירושה?
החוק בישראל מגדיר שתי ערכאות משפטיות אשר מחזיקות בסמכות חוקית להוציא צווי ירושה בהתאם לדרישה והם: הרשם לענייני ירושה ובית הדין הרבני. מרבית הבקשות להוצאת הצו המדובר נידונות כיום במשרדי הרשם לענייני ירושה אך בעל העניין יכול לבחור באחת משתי הערכאות הללו כך שאם אדם תוהה לגבי התפקיד של בית דין רבני בירושה, עליו לדעת כי לא מוטלת עליו חובה לפנות לבית הדין לצורך קיום צו ירושה, אך הוא יכול לעשות זאת במידה ויבחר.
ניתן לומר כי באופן עקרוני ההחלטה לגבי הערכאה המשפטית אשר תעסוק בתיק תקבע בהתאם לשאלה למי נעשתה הפנייה הראשונה לצורך הוצאת צו ירושה. עם זאת, מר והרשם לענייני ירושה נחשב כערכאה אזרחית, במרבית המקרים יבחרו באופן טבעי לגשת אליו. במקרים שבהם מבקשים בעלי עניין להעביר את הדין בתיק לבית הדין הרבני, יש צורך לבקש את ההסכמה של כלל השותפים בירושתו של הנפטר כאשר ההסכמה צריכה להיות בכתב.
כיצד פונים לבית הדין הרבני
בדיקת צו קיום צוואה בבית הדין הרבני יהיה בהתאם כאמור לרצון היורשים. אם היורשים מעוניינים כי בית הדין הרבני יהיה מטפל בסוגיה, בין אם מסיבות דתיות או מכל סיבה אחרת, עליהם לדעת כי הם צריכים להתחייב מראש כי הם יקבלו כל הכרעה של בית הדין בסוגייה העומדת על הפרק. לאחר שהבקשה תתקבל בבית דין הרבני, היא לא תאושר באופן מיידי אלא תועבר לאישור של הרשם לענייני ירושה וזאת בכדי למנוע ניסיון של עקיפת סמכות הרשם. אם הרשם סבור כי הפנייה לבית הדין הרבני התבצעה שלא בתום לב, בסמכותו לסרב להעברת הדין בתיק וכך לבית הדין הרבני לא תהיה סמכות לטפל בתיק. אולם, ברוב המקרים אין בעיה להעביר תיק לטיפול בבית דין רבני.
מה כולל הדין בבית הדין הרבני?
קיימים הבדלים בסוגיית הוצאת צו ירושה בבית הדין הרבני וברשם הירושות האזרחי. בניגוד לרשם אשר מסתמך על עקרונות המשפט האזרחי, בית הדין הרבני יסתמך על עקרונות ההלכה והדת היהודית ובהתאם לכך לא פעם תוצאות הדיון יהיו שונות. על כן, טרם בוחרים לבדוק צו ירושה בבית הדין הרבני, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום דיני ירושה שיסייע בקבלת ההחלטה הנכונה בכל מקרה.
אם קיימת צוואה, לרוב לא תהיה בעיה להוציא את צו הירושה לפועל ועל כן במקרה הזה, ההחלטה לגבי באיזה גוף להוציא צו צוואה לפועל לא צריכה להיות מורכבת מדי שכן, התוצאות של הוצאת הצו לפועל לרוב יהיו זהות שכן, ישנה צוואה העומדת על הפרק וזאת כאשר הצוואה מאושרת באופן חוקי ואין מתנגדים שמנסים להוכיח כי היא לא קבילה באופן כלשהו.